Natuurbegraafplaats Westerwolde
Rust in de natuur
Een natuurbegraafplaats is een begraafplaats waar de graven in de natuur liggen. Op een reguliere begraafplaats liggen graven in rechte rijen langs verharde paden. Op een natuurbegraafplaats liggen graven in schijnbare willekeur op mooie plaatsen verspreid over het gebied. Tussen de graven is meer ruimte, er zijn geen hekken of afrasteringen en ook geen speciaal vervaar-digde grafstenen. Graven worden veelal gemarkeerd met zwerfkeien of kleine houten bordjes. Achterliggende gedachte bij een natuurbegraafplaats is: wat uit de natuur komt, gaat terug naar de natuur.
Op het landgoed is midden in de Tweede Wereldoorlog de Heilige Geest kapel gebouwd. Deze kapel kan worden gebruikt als aula voor een rouwdienst. Op een gedenksteen staat een Latijnse tekst die in oud-Nederlands vertaald luidt: ‘Het hart vol druks, heeft piëteit in oorlogsstorm mij God gewijd, afbiddend blijder tijden keer en vreed’ge vreugde van weleer.
Ten zuiden van Assel ligt, op landgoed Westerwolde, Natuurbegraafplaats Westerwolde. Dit was de eerste natuur-begraafplaats in Nederland. In 1944 gaf de burgemeester van Apeldoorn aan de familie Westerwoudt, die op Assel 330 hectare grond in bezit had, toestemming om de gronden naast de in 1941 gebouwde Heilige Geestkapel te gebruiken als familie-begraafplaats.